tisdag 18 november 2008

måndag 17 november 2008

Söndagsmiddag

















Igår bakad jag lite bröd och lagade trattkantarellsoppa












Trattkantarellsoppa


2msk olja


2msk smör


2st lökar finhackade


2st klyftor vitlök


5dl trattkantareller


2dl creme fraiché


3dl mjölk


1dl vittvin eller sherry


5dl grönsaksbuljong


Salt & peppar




Fräs lök & svamp i smör och olja i 3 min. Häll på vin, buljong, creme fraiché och mjölk. Koka allt i 5min smaka av med salt och peppar och mixa slätt.



Päron & rosmarinbröd



5dl kallt vatten


25g jäst eller 2dl surdeg


5dl rågsikt


5dl vetemjöl


2tsk salt


1dl olivolja


2st päronskuret i bitar


1msk rosmarin



Blanda allt förutom saltet, kör på mellan växel i 6min, häll i saltet och kör 6min till.


Låt jäsa under handuk i 1,5-2tim. Forma bröden i önskad form och lägg på plåt och låt jäsa 1,5-2tim till det ska bli dubbelt så stora. Pensla bröden med lite vatten och strö över rosmarin. Baka i 5 min på 250grader och sänk till 220 grader och baka i 35-40min.

fredag 14 november 2008

Fredagsdessert på SJ Service Academy



Hemmamiddag












Förja helgen bjöd vi Joannas arbetskamrat Helena och hennes kille Peter på midda
Vi bjöd på Texas chili med guacamole och pitabröd till varmrätt och till dessert mörkchokladkräm med svartvinbärspudding, smulad biscotti.


Chokladcreme






250 g mörkchoklad



350g grädde



Hacka chokladen, koka upp grädden och häll över chokladen och vispa slätt.



Låt svalna lite och häll upp i tallrikar och tryck ner en frusen pudding i chokladkrämen.



Ställ svalt och låt stå tills servering.




Svartvinbärspudding



2,5 dl grädde
2,5 dl svartvinbärspuré



100 g socker



1,5 geltinblad



Koka upp allt och vispa i gelantinbladen och frys in i små formar, typ äggkoppar.






fredag 7 november 2008

10 år med frugan firades med middag på Ulvsunda Slott

Igår firade jag och Joanna 10 år, japp vi har varit tillsamans så länge. Det har varit de 10 bästa i mitt liv. Vi åt middag på Ulvsunda Slott. Meny skapad av Fredrik Juhlin min lagkamrat.

Amuse: Hemgjord blodpudding med nypon, dill, hasselnötter & brynt smör

Förrätt: Pilgrimsmussla, råräka, sjökorall, morotscremé coh räkbuljong

Varmrätt: Lammrygg med lammbringsrulle, jordärtskockscremé och lammsky med oxmärg.

Osttallrik: från Väddö gårdsmejeri med hembakat bröd och kvittenmarmelad

Predessert: Hjortronpudding frusen, varma hjortron och hjortroncremé (tror jag?)

Dessert: Kanel & kardemummakaka, inkokta äpplen från trädgården och äppelgräddglass

För att hinna i tid så fick vi springa till bussen och då glömdes kameran på soffan :(
Så tyvärr kan jag inte visa några bilder men tro mig den var väldigt vackert och smakade sjukt gott! Tack för allt Fredrik!

tisdag 4 november 2008

Snabbvisit i Karlskrona







I fredags eftermiddag åkte jag och svärfar ner med bil efter jobbet till Karlskrona. Joanna, Ture och svärmor var redan nere sedan onsdags. På lördagen badade vi alla i Rödebys simhall och efter det så började förberedelserna inför kvällens middag. Med liten break med Erikas underbara äppelkaka och en cappucino från Daniels maskin. Till förrätt åt vi Löjrom med blomkålsgräddfil, äpple, rågbröd och rapsolja. Till Varmrätt så bjöd jag på lamm med pumpacremesrulle, glacerad pumpa samt rödvinssky sprucken med brynt smör. Till dessert "Hjortroncheesecake" Färskostcreme, hjortrongranité, harsyra och stekt digestivekex.