fredag 27 november 2009

Helgmenyvecka.48

Förrätt: Musselsoppa

1 st påse blåmusslor
1 st morot finhackad
1 st stjälk bleckselleri
2 st vitlöksklyftor skivade
4 st skivade scharllotenlökar
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk dillfrön
1 dl hackad persilja
2 dl vittvin
2 dl vatten
100 g smör
3 dl grädde
Salt och peppar
Juice från en citron

Tvätta och skrubba musslorna noga. Fräs lök och grönsakerna och kryddorna i en vid kastrull. Häll i musslorna rör runt, häll på vittvin och vatten sätt på ett lock. Koka musslorna 1 min skaka om kastrullen så musslorna byter plats med varann. Koka yttligare 5 min eller tills musslorna öppnat sig. Sila av musselspadet i en annan kastrull, koka upp och vispa i smöret och grädden.
Smaka av med citron, salt och peppar och mixa skummigt. Lägg musslorna i tallrikar, häll på musselsåsen.
Varmrätt: Lammsadel med ratatouille och auberginecremé

800 g Lammsadel
Olja och smör att steka i
Salt och peppar
Krydda lammet. Stek gyllenbrunt. Baka i 90 grader till innetemp 58 grader. Låt vila 5 min innan servering.
Ratatouille
2 st tomater
1 st zucchini
1 st aubergine
2 st röda paprikor
2 st röda lökar
2 st klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
2 tsk sherryvinäger
2 msk olivolja
1 st kvist rosmarin
Skär grönsakerna i tärningar. Fräs alla grönsaker för utom tomaterna mjuka i olivolja. Rör i tomatpurén. Koka under lock i 15 min. Blanda i tomaterna. Smaka av med rosmarin, vinäger, salt och peppar.
Auberginecremé
6 st auberginer delade på längden
2 st skivade vitlökar
1 st kvist timjan
2 msk creme fraiché
Olivolja
Salt och peppar
Salta auberginen och låt stå i 30 min. Krama ur vätskan och torka bort överflödig vätska.
Ringla över olja och strö över lök och timjan.Baka i 200 grader tills mörka och mjuka. Ta bort skalet. Mixa slät. smaka av med creme fraiché salt och peppar.
Lycka till!
Dessert hittar ni här!

söndag 22 november 2009

I mitt glas

Här ett vin som jag varmt kan rekommendera bara 99:-. Läs mer om vinet här.

fredag 20 november 2009

Helgmeny v.47

Temat för denna vecka blir enkelt och medelhav.
Tanken med veckans helgmeny är att den ska vara snabb och god!

Då hinner du med att äta allt redan ikväll om du inte gör som jag och ska baka bröd också;)




Förrätt: Bruchetta med tomat och buffelmozzarella


4 st skivor surdegsbröd
2 st ekologiska tomater
1 st vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 st buffelmozzarella
Salt och peppar

Gnugga in vitlöksklyftan i brödet. Stek det i olivolja tills det är gyllenbrunt.
Skär tomaterna, bryt ner mozzarellan i bitar blanda alltsammans med olivolja, salt och svartpeppar från kvarnen.

Varmrätt: Charkuterier med bröd och manchego
16 st skivor Luftorkad skinka typ Parma eller Serrano
16 st skivor chorizo eller salami
16 st skivor Capocollo
125 g smulad manchegoost
Lägg upp allt på ett fat eller på en skärbräda. Smula över osten, ringla över olivolja och peppra med svartpeppar. Servera med bröd och oliver.






































tisdag 17 november 2009

Grönärtsoppa med mynta och fetaost

Grönärtsoppa

2 st finhackad gullökar

2 st klyftor skivad vitlök

1 pkt gröna ärtor

5 dl grönsaksbuljong eller kycklingfond

2 dl cremé fraiché

3 dl standard mjölk

1 dl vittvin eller champagne

Fräs lök och vitlök i smör eller olja utan att det tar färg. Häll i ärtorna. Slå på varm buljong cremé fraichén och mjölken. Mixa slät smaka av med salt och peppar. Häll i champagne precis innan servering. Om du använder vittvin så häller du i den efter du fräst löken.

200 g getost

2 msk hackad mynta

Blanda fetaosten med myntan och lägg i soppan.






fredag 13 november 2009

Helgmenyvecka.46

Här har ni min lilla ögonsten Märta :)

Förrätt: Pilgrimsmussla med rödbetor, hasselnötter, sellericremé och brynt salmbärsvinegrätt
Denna vecka blev det en förrätt som består av vad jag hade hemma i frysen och kylen.


Pilgrimsmusslor


4 st pilgrimsmusslor
smör och olja

Salt och peppar


Stek pilgrimsmusslan i smör och olja 1 min på ena sidan, stek gyllenbrun. Stek på andra sidan hastigt. Salta och peppra.


Rotsellricremé


½ huvud rotselleri

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

1 msk cremé fraiché

Salt och peppar


Skär sellerin i bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Mixa slätt med cremé fraiché salt och peppar.


Rödbetor


2 st medelstora rödbetor, kokta

100 g brynt smör

2 msk salmbärsvinäger

2 msk rostade hasselnötter


Värm rödbetorna i smör och vinäger.


Varmrätt: Skebo lammkorv med paprika och tomatragu, rostad sötpotatis och fetaost.


4 st Lammkorvar från Skebo eller annan korv av god kvalitet.

olja


Stek korven 3 min på varje sida.


Paprika och tomatragu




1 st gulpaprika (skuren i kuber)
1 st rödpaprika (skuren i kuber)

1 st rödlök ( skuren i kuber)

1 vitlöksklyfta( skivad)

10 st cocktailtomater

½ dl olivolja

3 tsk tomatpuré

Salt och peppar

Fräs allt i olja tills allt är mjukt utan att det tar färg smaka av med salt och peppar.


Sötpotatis


4 st sötpotatisar

olivolja

1 kvist rosmarin

Salt och peppar

Skala sötpotatisen och skär i kuber. Blanda med olivolja salt, peppar och rosmarin. Rosta i ugn på 175 grader i ca 30 min.


Fetaost


200g fetaost( smulad)


Smula och strö över paprika och tomatragun.

Helgmenyvecka.46

Till er som undrar när helgmenyn kommer att komma så får ni ha tålamod. För nu spenderar jag min tid med min nyfödda dotter Märta som föddes i tisdags natt kl 01.13. Hon mår prima!
Vilket jag också gör:) Så ha tålamod! Snart mer mat. Och kanske en liten bild på Märta?

fredag 6 november 2009

Helgmeny v.46

Veckans förätt:

Svamptoast med parmesan

Toast

4 st skivor ljust surdegsbröd
2 msk smör
Stek brödet gyllenbrunt i smör.

Svampstuvning
500g svamp( jag använde trattkantareller)
4 dl grädde ner kokt till hälften.
2 msk parmesan
1 msk finskuren gräslök
1 msk smör
Salt och peppar

Stek svampen i smör. Blanda med grädde, parmesan och gräslök.
Lägg allt på brödet.
Hyvla över parmesan.
Servera!

Varmrätt:

Hagby gårds tupp med gulbetor, Carl-Johan, bondbönor och rödvinssky.
800 g Hagby gårds tuppbröst.

2 msk smör

1 msk olja

Salt och peppar.
Stek tuppbrösten i smör och olja. Sätt in i ugnen på 90 grader och baka till innetemp 68 grader.Låt tuppen vila några minuter innan du skivar upp och serverar.

Grönsaker

4 st gulbetor, kokta

1 dl bondbönor skalade

2 dl Carl-Johansvampar

1 msk finskuren gräslök

2 msk smör

Salt och peppar.

Fräs alltsammans utom gräslöken. Tills det är varmt, ca 5 min.

Lägg i gräslöken och rör om.



Rödvinssky


4 dl kalvfond eller mörk kyckling fond
4 dl rödvin
2 st rödlökar skivade
2 msk muscavadosocker
2 tsk sherryvinäger


Fräs löken mjuk i olja. Stö över sockret låt smälta in i löken. Häll på vinäger, vin och fonden och koka ner till hälften. Sila.

Och som vanligt hittar ni desserten här!

söndag 1 november 2009

Lördagsmiddag med besök från Rödeby

Igår hade vi besök från Rödeby. Då bjöd jag på två sorters chips med dragonemulision.
Som lite snacks innan middagen.


Till varmrätt bjöds det på en klassisk italiensk husmanskost, porchetta med svart trumpetsvamp och polenta.


Till dessert: Chokladmousse med pistagesmulor och blåbär och hallonsorbet.