Till förrätt: Stekt pilgrimsmussla med äpple och rotselleri fyllt med rotsellerikräm, sagogryn smaksatt med brynt smör och äppelvinäger samt hasselnötter .
4 st pilgrimsmusslor
2 msk olja
1 msk smör
Salt och peppar
Stek pilgrimsmusslorna hastigt på varje sida, låt landa på hushållspapper.
Rotsellerikräm
1/2 st rotselleri
4 msk creme fraîche
Salt
Koka sellerin mjuk i saltat vatten.
Häll bort vattnet.
Mixa slät med creme fraîche, smaka av med salt.
0,5 dl sagogryn
1 liter vatten
0,5 dl brynt smör
1dl äppelbalsamvinäger
Salt
Koka sagogrynen mjuka i vattnet, sila av och spola i kallt vatten. Lägg åt sidan. Koka ner vinägern till hälften, blanda med varmt brynt smör och sagogrynen smaka av med salt.
Hasselnötter
1 dl rostade hasselnötter
Salt
Krossa nötterna i mortel.
Äppel och rotselleristrutar
Skiva 16st skivor av äpple och rotsellerin så tunt som möjligt på mandolin. Blanda med vinäger och salt. Stansa ut ringar med hjälp av en stansring. Skär ett snitt in till mitten och vik ihop till en strut.
Servera som på bilden.
Till varmrätt: Ankbröst med rödbetor, jordärtsskockskräm ,stekt baconbröd, getost och rödvinssky.
2 st Ankbröst
Salt och peppar
Kryssa ankan på skinsidan. Salta och peppra, stek ankan på skinsidan på hög värme tills gyllenbrun vänd och stek en minut på andra sidan. Baka av i ugnen på 125 grader till innetemperatur 58 grader, låt vila i 5 min innan du skär skivor.
Jordärtsskockskräm
500g jordärtsskocka
4 msk creme fraîche
Salt
Skala och gör på samma sätt som sellerikrämen.
Baconbröd
4 st skivor vitt bröd
1 pkt bacon
100 g smör
2 st vitlöksklyftor
Riv brödet på rivjärnet.
Stek bacon knaprigt, låt rinna av på papper, strimla baconet. Smält smöret i en panna med vitlöksklyftorna, lägg i brödet och stek gyllenbrunt. Blanda i bacon på slutet. Låt rinna av på papper och plocka bort vitlöken.
Getosten
100 g getost
Skär bort kanterna på getosten och smula ner. Lägg i en skål till servering.
Rödbetor
16 st rödbetor + 2 st
1 msk smör
Salt
Koka rödbetorna med skalet på i saltat vatten tills den är mjuk rakt igenom. Skala under rinnande vatten. Skär i klyftor. Värm i kastrull med en klick smör.
Skiva det två andra rödbetorna tunt på mandolin och lägg i isvatten . Låt rinna av på papper innan servering.
Rödvinssky
1 st rödlök
1 st vitlök
1 st morot
1 kvist timjan
1 msk muscavado socker
1 msk vinäger
4 dl kalvfond
4 dl rödvin
Strimla löken och morötterna. Fräs mjukt i olja, strö över sockret och låt det smälta in i grönsakerna, häll på vinägern och låt koka in. Häll på rödvin och kalvfond och koka ner till hälften och sila smaka av med salt.
Servera som på bilden.
Till dessert: Choklad på tre sätt med svartvinbärsmousse.
Mörkchokladkräm
125 g grädde
125 g mjölk
50 g socker
100 g äggula
300 g mörkchoklad, hackad
Koka mjölk och grädde. Vispa äggula och socker luftigt och vitt.
Blanda med gräddmjölken och värm upp till 85 grader. Häll över på den hackade chokladen och vispa slät. Häll upp på spritspåse och kyl ner.
Vitchokladglass
2,5 dl grädde
1,25 dl mjölk
3st äggulor
70 g socker
175 g vitchoklad.
Gör på samma sätt som chokladkrämen fast kyl ner och Kör i glassmaskin.
Mjölkchokladpulver
100 g malto
80 g mjölkchoklad
Smält chokladen och vispa ihop med malto till ett pulver . Malto är ett pulver som man kan köpa hos restauranggrosister. Har du inte tillgång eller möjlighet att köpa det så kan man bara riva chokladen fint på rivjärnet.
Svartvinbärsmousse
250 g svartvinbärspure
50 g socker
1 st gelatinblad
125 g grädde
Värm hälften av purén med gelatinbladet och socker. Vispa grädden lätt. Blanda ihop den varma puren med den kalla, låt svalna vänd i grädden och häll upp i form och låt stelna. Servera som på bilden. Jag har lite torkat svartvinbärspulver på min mousse det kan du göra genom att torka bären i ugn på 70 grader i tolv timmar. Mixa till ett pulver i kryddmixer.
God fortsättning och Gott Nytt År!
- Posted using BlogPress from my iPhone
3 kommentarer:
u have been in future?
Tack för vad förklaring vad "malto" kan ersättas med.
Örjan
Allt låter väldigt gott!
God fortsättning och ett Gott nytt år på dig med!
Skicka en kommentar