Denna vecka så prensenterar jag några favoriter från Alla hjärtansdags menyn.
Varmrätt: Hängmörad entrecoté med karamellierad lökcremé och picklad lök, rostad äppelbuljong med sagogryn.
Entrecoté
800g hängmörad entrecoté
Salt och peppar
smör och olja att steka i
Salta och peppra entrecotén.
Stek entrecotén gyllenbrun i olja och smör. Baka färdig i ugn på 100 grader till 56 grader.
Karamelliserad lökcremé
2 msk råsocker
6st schallotenlökar skivade
200g smör(vinäger)
Salt
Svetta löken i lite smör utan att den tar färg.Stö över socker och låt det smälta in i löken. Lägg i smör och låt koka mjukt.Mixa slät.smaka av med salt och eventuellt vinäger.
Picklad lök
4 st sylt lökar
4 st röda steklökar
1-2-3 lag
Dela löken på hälften, ta bort skalet. Koka upp 1-2-3 lagen och lägg i löken låt svalna i lagen.
Rostad äppelbuljong med sagogryn
5 dl rostad kycklingbuljong
1 dl sagogryn (kokta)
2 dl äppelmust
2 st äpplen skivade
1 st gullök
Fräs lök och äpple i olja. Häll på buljongen låt koka ner till hälften. Häll i äppelmusten låt koka några minuter till. Sila av såsen. Blanda i sagogrynen. Servera.
Dessert: Chokladcremuex med nougatsorbet, maltsumlor och kolasås.
Cremuex
125 g grädde
125 g mjölk
2 äggulor
2 msk socker
125 g mörk choklad
Vispa socker och ägggulan luftigt. Koka mjölk och grädde. Hacka chokladen. Häll gräddmjölken på äggvispet. Till baka i kastrullen värm upp under omrörning till 85 grader. Häll över chokladen vispa slätt. Kyl ner ordentligt.
Nougatsorbet
7,5 dl mjölk
125 g socker
5 msk kondenserad mjölk
125 g pralinemassa
1 msk glukos
Koka ner mjölken till 5 dl, tillsammans med sockret. Blanda med övriga ingredienser. Kyl ner och kör i glassmakin.
Maltsmulor
100 g smör
1,5 dl mjöl
2 msk socker
2 msk kakao
2 msk maltmjöl
Blanda till smuldeg baka på 200 grader i 10 min.
Kolasås
1 dl sirap
1 dl socker
2 dl grädde
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Koka allt utom smöret och vaniljsockret i 5 min, vänd ner smör och vaniljsocker. Låt svalna.
1 kommentar:
tjena Chrillekrull!
jag skulle vilja ha lite restaurangtips i oslo! det får gärna vara lite skön bistrokänsla och lite inslag av finedining...
har du några idéer?
mvh/The Mummie
Skicka en kommentar