fredag 26 februari 2010

Helgmeny vecka.8

Denna vecka så prensenterar jag några favoriter från Alla hjärtansdags menyn.

Varmrätt: Hängmörad entrecoté med karamellierad lökcremé och picklad lök, rostad äppelbuljong med sagogryn.

Entrecoté

800g hängmörad entrecoté
Salt och peppar
smör och olja att steka i

Salta och peppra entrecotén.
Stek entrecotén gyllenbrun i olja och smör. Baka färdig i ugn på 100 grader till 56 grader.

Karamelliserad lökcremé

2 msk råsocker
6st schallotenlökar skivade
200g smör(vinäger)
Salt

Svetta löken i lite smör utan att den tar färg.Stö över socker och låt det smälta in i löken. Lägg i smör och låt koka mjukt.Mixa slät.smaka av med salt och eventuellt vinäger.

Picklad lök

4 st sylt lökar
4 st röda steklökar
1-2-3 lag

Dela löken på hälften, ta bort skalet. Koka upp 1-2-3 lagen och lägg i löken låt svalna i lagen.

Rostad äppelbuljong med sagogryn

5 dl rostad kycklingbuljong
1 dl sagogryn (kokta)
2 dl äppelmust
2 st äpplen skivade
1 st gullök

Fräs lök och äpple i olja. Häll på buljongen låt koka ner till hälften. Häll i äppelmusten låt koka några minuter till. Sila av såsen. Blanda i sagogrynen. Servera.






Dessert: Chokladcremuex med nougatsorbet, maltsumlor och kolasås.

Cremuex

125 g grädde
125 g mjölk
2 äggulor
2 msk socker
125 g mörk choklad

Vispa socker och ägggulan luftigt. Koka mjölk och grädde. Hacka chokladen. Häll gräddmjölken på äggvispet. Till baka i kastrullen värm upp under omrörning till 85 grader. Häll över chokladen vispa slätt. Kyl ner ordentligt.

Nougatsorbet

7,5 dl mjölk
125 g socker
5 msk kondenserad mjölk
125 g pralinemassa
1 msk glukos
Koka ner mjölken till 5 dl, tillsammans med sockret. Blanda med övriga ingredienser. Kyl ner och kör i glassmakin.

Maltsmulor

100 g smör
1,5 dl mjöl
2 msk socker
2 msk kakao
2 msk maltmjöl

Blanda till smuldeg baka på 200 grader i 10 min.

Kolasås

1 dl sirap
1 dl socker
2 dl grädde
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Koka allt utom smöret och vaniljsockret i 5 min, vänd ner smör och vaniljsocker. Låt svalna.

1 kommentar:

Anonym sa...

tjena Chrillekrull!

jag skulle vilja ha lite restaurangtips i oslo! det får gärna vara lite skön bistrokänsla och lite inslag av finedining...

har du några idéer?

mvh/The Mummie