fredag 12 februari 2010

Helgmeny.6


Varmrätt:Rostbiffmacka med curryremoulad, rostad lök och pepparrot



4 st skivor rostbiff

4 st skivor danskt rågbröd
smör



Lök



2 st schallotenlökar, skivade ringar ½ cm tjocka skivor

1 st ägg

½ dl ströbröd

1 dl mjöl

olja

Salt och peppar



Blanda lökringarna först i mjöl sen ägg och sist i ströbröd. Fritera gyllenbruna i 160 grader i olja. Lägg på hushållspapper, salta och peppra.



Curryremoulade



1 dl pickles

½ st äpple (finhackad)

2 tsk curry

2 dl majonnäs

Salt

Mixa pickles fint i en mixer. Fräs äpplet i lite olja tillsammans med curry. Blanda äppelfräset med pickles och majonnäs smaka av med salt.



2 msk riven pepparrot

1 msk skuren gräslök



Bred brödet med smör och curryremoulade, lägg rostbiffen över. Lägg på lökringarna och pepparroten.





Dessert: Chokladmousse med hallon och körsbärskompott och kakaosmulor.

Chokladmousse (Daniel Roos)

Äggulor 120 g
Ägg 60 g
Socker 60 g
Grädde 600 g
180 g mörkchoklad
Gelantinblad 2 st

Börja med att blöt lägga gelatinet i kallt vatten .Vispa ägg och äggulorna fluffigt. Koka sockret med 20 gr vatten till 121 grader häll det på dom uppvispade äggulorna. Vispa sedan blandningen sval. Grädden ska vispas lätt. Smält chokladen så den blir varm ca 50 grader. Smält gelatinet försiktigt i en liten kastrull. Ta lite av den nu kalla äggblandningen och blanda med det smälta gelatinet. Sen blandar man ut allt gelatin i ägoblandningen. Rör i den varma chokladen och avsluta med den lättvispade grädden. Fyll upp i glas.

Hallon och körsbärskompott

2 dl hallon
2 dl körsbär
4 dl socker

Koka ihop och låt svalna.

Kakaosmulor

100 g smör
1 dl mjöl
1 dl kakao
2 msk socker

Blanda allt till en smuldeg. Baka av på 200 grader i 10 min.

Lägg upp i glas eller burk.

Lycka till och trevlig helg!

1 kommentar:

svärmor sa...

Det verkar gott,gissa vad vi får surströmming kul eller hur.