tisdag 12 april 2011

Kvällens middag!

Ikväll lagade jag torsk med pocherat ägg, ärtor, gurka och räksås.

Recept

800 g torsk
2 msk smör
salt

Salta fisken och klicka smöret på toppen av fisken.
Baka i ugn på 100 grader i 15-20 min eller innetemperatur på 48-50 grader.

Pocherat ägg

4 st ägg
2 msk ättika
1,5 liter vatten

Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med ättikan. Kläcka ut ägg i kaffekoppar. När vattnet koka så sänk värmen så det sjuder, vispa kraftigt så det skapas en virvel i vattnet. Lägg i ett ägg i taget. Låt sjuda till att äggen flyter upp till ytan ca 3-4 minuter. Servera.

Gurka och ärtor

2 dl frysta ärtor
1/2 skalad gurka skuren i slantar
2 msk smör
1/2 dl vatten
salt

Koka upp vatten, smör och salt. Lägg i gurkan. Låt koka i 2 min.

Räksås

2 dl räkskal
1 st morot
1 st gullök
2 st vitlöksklyftor
(1/2 st fänkål)
1 msk dillfrö
1 msk fänkålsfrö
1 st lagerblad
3 st vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
(5 msk coqnac)
2 dl grädde

Hacka eller mixa alla grönsaker fint och fräs i olja i 5 minuter tillsammans med kryddorna utan att det tar färg. Lägg i räkskalen. Fräs runt så skalen bleknar i ca 5 minuter. Slå på coqnac tänd på med tändsticka.
Häll på vatten så det täcker. Sjud i 25 minuter. Sila och koka ner till hälften. Slå på grädde och koka ner ytliggare en stund. Smaka av med salt och eventuellt med lite vinäger eller citron.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: