onsdag 23 december 2009

Helgmenmy vecka. 52

Här kommer julmiddagen för er som vill ha något annat än julbord. Om ni inte hinner att laga menyn på Julafton så varför inte i mellandagarna eller varför inte på nyår?? Lycka till och en riktigt God Jul önskar Christoffer!

Förrätt: Pilgrimsmussla med romanesco, Ingrid-Marie, blomkålscréme och tranbärsvinegrätt

Varmrätt: Porchetta med rotfrukter och äppelsky




Dessert: Kanelglass med äppelkompott, kolasås och pistagesmulor

Pilgrimsmusslan
4 st pilgrimsmusslor
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar
Stek pilgrimsmusslorna i varm panna tills de får fin färg. Vänd och stek hastigt på andra sidan.
Romanesco
12 st romanesco buketter (lätt kokta i saltat vatten.)
Ingrid-Marie
12 st tunt skivade äppelskivor
Blomkålscréme
½ st blomkålshuvud (skuret i bitar)
½ liter vatten
1 tsk salt
2 msk créme fraiche
Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa slät med créme fraichen. Smaka av med salt.
Tranbärsvinägrett
2 msk torkade tranbär
1 dl tranbärsjuice
2 msk olivolja eller kallpressad rapsolja
Koka ner tranbärsjuicen tills sirapskonsistens. Blanda med oljan och de torkade tranbären.
Porchetta
2 kg fläsksida utan svål
2 msk hackad persilja
2 msk hackad salvia
1 msk hackad rosmarin
1 msk hackad timjan
6 st hackade vitlöksklyftor
skal från 2 st apelsiner och 2 citroner
salt och svartpeppar
Salta och peppra fläsksidan på insidan. Gnid in citrusskalen, vitlök och örter. Rulla ihop fläsksidan som en rulltårta och bind med bindgarn. Baka i ugnen i 3 timmar på 175 grader.
Låt vila 30 min i avstängd ugn innan du skivar upp.
Äppelsky
1 st morot grovt skuren
2 st palsternackor grovt skuren
4 st vitlöksklyftor
2 st gullökar
1 st äpplen
2 msk äppelvinäger
3 dl röttvin
2 dl vatten
2 dl äppelmust
2 msk smör
salt och peppar

Lägg grönsakerna i en ugnsform och lägg under porchettan och låt köttsaften droppa ner över grönsakerna. Häll på vätskan och vispa runt i formen så att smakerna lossnar. Sila över till en kastrull och koka ner till hälften, vispa i smöret innan servering.
Rotfrukter
1 kg blandade morötter i olika färger
4 st palsternackor
smör
Salt och peppar
Skär rotfrukterna i cm stora bitar. Koka i saltat vatten i några minuter. Häll av vattnet och sautera i smör och olja.
Potatisstomp ( ej med på bild)
400 g potatis
4 st schallotenlökar
5 msk brynt smör
Salt
Koka potatisen. Mosa grovt med en trägaffel tillsammans med lök och smör. Smaka av med salt.
Kanelglass
2,5 dl standard mjölk
2,5 dl grädde
5 äggulor
100g socker
10 cm Sri Lanka kanelstång (Använd gärna Sri Lankakanel eller annan kanel av högkvalitet det är klassskillnad!!! gemfört med den bark som Santa Maria erbjuder).
Koka upp grädde, mjölk och kanelstången, låt dra under lock i 15 min. Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Blanda med grädden och mjölken värm upp till 85 grader och sila. Kyl ner och kör i glass maskin.
Äppelkompott
4 st äpplen ( skuren i tärningar)
1 st vaniljstång
1,5 dl socker
2 msk citronjuice
2 cm Sri Lanka kanel
Koka alltsammans mjukt. Plocka bort vaniljen och kanelen. Kyl ner.
Kolasås
2 dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
1tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör
Koka allt utom smöret i 5 minuter. Vispa i smöret. låt svalna under plastfilm.
Pistagesmulor hittar ni i tidigare inlägg :) (vecka 49 för att vara exakt )

2 kommentarer:

Theresa sa...

Tack så mycket och god jul & gott nytt år på er med!

Fröken Dill sa...

Vilken smaskig meny! Till och med grisen lät god trots att jag inte är någon stor grisätare.
Hälsar fröken Dill