fredag 11 december 2009

Helgmenyvecka.50

Förrätt: Apelsinglasserad pumpa med Arholma julost, jordärtskockscreme, pumpafrön, stekt svamp och brynt smör.

Pumpan

16 st skurna kuber avmuscatpumpa
2 st apelsiner (zest och juice)
2 msk råsocker
1 msk smör
Salt

Koka pumpan lagom mjuk i vatten. Häll av vattnet. Smält socker tillsammans med apelsinjuicen och zesten och smör lägg i pumpan och låt puttra i 1min. Lägg upp på tallriken.

Arholmaost

16 st ostkuber ( Arholma julost från Väddö gårdsmejeri)

Jordärtskockscreme

500 g jordärtskockor
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt

Skala jordärtskockan. Skär i bitar och koka mjuk i mjölken. Häll bort lite av mjölken och mixa slätt tillsammans med creme fraiche och salt.

Brynt smör

100 g smör

Bryn smöret tills det luktar nötaktigt och blir gyllenbrunt. Sila.

100 g shi-takesvamp
1 st timjankvist
1 st vitlöksklyftor
smör

Stek svampen med timjan och vitlök. Låt rinna av på ett papper eller handduk.

Pumpafrön

1 dl pumpafrön
salt

Rosta frön i torr panna med salt.




Varmrätt:Mangold fylld Hjälmar gös med ölkokt persiljerot och havskräftssås

Gösen

700 g gösfilé
1 knippe mangold (blancherad)
salt

Om du vill göra som jag har gjort så tar du bort skinnet på en av två fileér. Salta och låt rimma i 1 timme. Torka av fisken med papper och lägg mangold på den skin fria fisken och lägg på den andra fisken med skin på. Rulla in i plastfilm som en smällkaramell. Baka i ugnen till en innetemperatur 50 grader. Skär av kantbitarna med en vass kniv. Servera.

Persiljerötter

8 st persiljerötter
2 st julöl
2 msk råsocker
salt

Skala persiljerötterna. Koka upp öl och socker lägg i rötterna och koka mjuka. Smaka av med salt.

Havskräftssås

Skal från 4st havskräftor ( rostade i ugn ca 30 min på 200 grader)
1 st gul lök hackad
1 st morot hackad
2 st stänger av blekselleri
2 st vitlöksklyftor
2 tsk dillfrö
2 tsk fänkålsfrön
1 st stor knippe färsk dragon
1 msk tomatpuré
0,5 dl cognac
4dl grädde
2 dl mjölk
Salt och peppar.



Fräs grönsakerna, tomatpurén och kryddorna i lite olja. I med hummerskalen krossa skalen med en trägaffel.

Fräs alltsamans i några minuter. Häll på cognacen och tänd på med en tändsticka och flambera allt tills elden slocknat. Häll på vatten och koka upp låt stå och puttra i en 30 min.

Skumma under tiden. Låt soppan stå och dra i någon timme. Sila såsen och koka upp. Häll i grädden och mjölken och koka upp på nytt.Serva varmrätten med kokt potatis eller potatispuré?

5 kommentarer:

Catrin sa...

Hej! Tack för alla goda middagstips du levererar. Jag har en fråga om att använda plastfolie. Ska fisken sättas in i kall eller varm ugn, med tanke på plasten? Hur hög temperatur tål plasten? Samma sak när man ska koka något inslaget i plastfolie? Jag har aldrig vågat mig på detta då jag är rädd för att plasten ska smälta. Hälsningar Catrin

Christoffersmat sa...

Hej Catrin

Den plastfolie som jag använder är lite förstärkt och klarar ca 120 grader.Den är den plast som alla restauranger använder.Vet inte hur det är med den för hemmabruk? Ett tips är att investera i riktig plast och plastrullehållare!Finns att köpa på Martin Olsson storcash.
Sätt alltid in maten i varm ugn. De mästa kött eller fisk blir bäst på lägre temperatur.Baka på 90 grader.Annars kan prova men aluminiumfolie.

Svärmor sa...

Det gick lika bra med pannkakor hälsar Ture och mormor.

Catrin sa...

Tack för tipsen angående temperaturen. Jag lagar mer och mer på låga temperaturer själv. Önskar en fortsatt trevlig Lucia!

Yasemins kök sa...

Åhh det är supergott med pumpa. Jag har också lagt upp en bild på en pumpabakelse på min blogg, men har inte hunnit lägga upp receptet än.