torsdag 4 mars 2010

Helgmeny vecka.9

Förrätt: Pata negra med pumpacanneloni, Arholma ost och pumpafrön.



16 st skivor Pata Negra

4 st skivor pumpa, tunt skuren.

2 dl pumpapuré (rosta pumpan mjuk i ugnen mixa slät, smaka av med citronjuice och salt.)

2 msk rostade och krossade pumpafrön.

2 msk Arholma ost skuren i kuber

2 msk Olivolja

Salt och peppar



Rulla ihop pumpaskivorna till små rör spritsa i pumpapurén. Lägg Pata negran, osten och fröna som på bilden, eller som du vill.




Varmrätt: Hjälmar Gös med fänkål, kronärtskocka, pilgrimsmussla, blåmusslor och musselsås.



800 g gösfilé med skin

salt



Baka i ugn 90 grader till 50 grader innetemp.



Musselsås



1 nät blåmusslor

2 st schallotenlökar, finhackade

2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 st knippe persilja, hackad

1 st knippe dill, hackad
½ dl fänkål, finhackad

3 dl vitt vin

vatten

3 dl grädde

1 msk smör

Olja

Salt och peppar.



Skölj och rensa musslorna väl. Fräs lök, fänkål, dill, persilja tillsammans med musslorna. Häll på vin och vatten så det nästan täcker. Koka tills musslorna öppnat sig. Kasta musslorna som inte öppnar sig. Sila av musslorn. Koka ner fonden lite, tillsätt grädde och smör. Mixa luftig och servera.



Pilgrimsmusslor

4 st pilgrimsmusslor
2 msk smör
2 msk olja
salt och peppar
Stek pilgrimsmusslorna i varm panna tills de får fin färg. Vänd och stek hastigt på andra sidan.



Fänkål och kronärtskocka



2 st fänkålshuvuden

2 st lagerblad

½ dl olivolja

2 dl vittvin

3 msk smör

2 st vitlöksklyftor



Skär fänkålen på längden och lägg i ugnfastform häll på övriga ingredienser och täck med aluminiumfolie och baka mjuk på 170 grader i ca 1 timme. Sista 15 min så lägger du i 4 st kronärtskocksbottnar frysta eller på burk eller bäst av allt färska.



Dessert: Citronkräm med maräng, biscotti och hallonsmulor



Citronkräm

15 ägg
7,5 dl socker
3,75 dl citronsaft
625 g smör

Vispa allt förutom smöret i en bunke över vatten bad tills krämen tjocknar 85 grader. Vispa i smöret tills allt är slät! Kyl ner.

Italienskmaräng

300 g äggvita
590 g socker
160 g vatten

Vispa äggvita och 40 g socker på mellan hastighet till maräng. Koka 550 g och vattnet till 123 grader och häll i en tunn stråle ner i marängen och vispa allt tills det är kallt på mellan hastighet, känn på bunken!
Recepten på citronkrämen och marängen är stora så den får ni dela ner.



Biscotti



6 s biscotti smulad



Hallonsmulor


6 st frystorkade hallon

Smula sönder med hjälp av fingrarna.









3 kommentarer:

Eric Håkansson sa...

Lät så gott så att de blir lördagens 3-rätters hemma. Upp till bevis. Keep up the good work. En fröjd att se din blogg.

Helena Ljunggren sa...

Jösses, citronkrämen låter riktigt god. jag är inne i en citronperiod och kan inte få nog :)

Bendel sa...

Åh, ett recept för mig!