fredag 18 september 2009

Helgmeny premiär!


Från och med denna vecka så kommer jag att presentera minst en 3-rättersmiddag varje fredag. Som du själv kan laga hemma! Ibland enkelt ibland lite mer komplicerat så att du kan utvecklas som glad matlagare eller kock. Antingen så lagar jag dessert eller så länkar jag till Daniel Roos hemsida som alltid lagar en fredagsdessert. Allt är tilllagat för 4 personer.


Premiärmeny


Förrätt


Trattkantarellsoppa med timjan och baconTrattkantarellsoppa
2msk olja
2msk smör
2st lökar finhackade
2st klyftor vitlök
5dl trattkantareller
2dl creme fraiché
3dl mjölk
1dl vittvin eller sherry
5dl grönsaksbuljong
Salt & peppar
Fräs lök & svamp i smör och olja i 3 min. Häll på vin, buljong, creme fraiché och mjölk. Koka allt i 5min smaka av med salt och peppar och mixa slätt.

Bacon

Strimla och stek knaprigt. Blanda med skuren timjan.


Varmrätt


Confiterad Bosarpkyckling med fänkål och kronärtskocka kokt i olivolja och vittvin samt blomkålscremé.


Dessert


Plommonkaka med yoghurtparfait och honungsflarn




Bosarpkyckling


Recept

4st rimmade kycklinglår från bosarpkyckling eller annan kyckling ( rimmade i 5% saltlag)

1burk ankfett eller 5dl olja

1 st kvist timjan

2 st lagerblad

½ delad vitlök

5 st svartpepparkorn

Lägg allt i en ugnsform och baka på ca 100 grader i 1,5 timmar eller tills köttet släpper från benet.


Fänkål och kronärtskocka


1 st fänkålshuvud

4st kronärtskocksbottnar

2dl olivolja

2st finhackade schallotenlökar

2 st skivade vitlökar

1 st kvist timjan

2dl vittvin.

salt och peppar


Skiva fänkålen och klyfta kronärtskocksbottarna och häll över all vätska och kryddorna. Koka fänkålen mjuk ca 10 min lägg i kronärtskockan koka 5 min.


Blomkålscremé


1 st huvud blomkål (skuret i bitar)

1 liter vatten

2 tsk salt

2msk cremé fraiché


Koka blomkålen mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med crené fraiché, smaka av med salt.


Vinägrett


2dl olivolja

4msk vinäger

salt och peppar.


Blanda och rippla över rätten.


Servering

Tunt hyvlade rädisor och fänkålsdill.


Plommonkaka hittar ni på tidigare inlägg.


Yoghurtparfait



Parfait
3 st
äggulor
0,75 dl
socker
0,5 dl
vatten
250 gram
yoghurt(grekisk)
1 dl
vispad grädde


Parfait: Koka upp socker och vatten. Slå över äggulan och vispa till ett skum. När skummet har svalnat, vänd i osten och grädden.2. Häll smeten i en liten långpanna/sockerkaksform och lägg i frysen i cirka 4 timmar.
Honungsflarn
1 ark fuille de brick eller filodeg
1msk honung
1msk vatten
Pensla fuille de brick eller filodegen med honung och vatten som du kokat ihopp till hälfte.
Baka i ugn på 150 grader i 10 min.
Lägg upp som på bilden.

4 kommentarer:

Erika sa...

Trevligt! Hade jag inte jobbat till 22 imorgon hade det provats, men nästa helg har jag ingen ursäkt.

Mathias Nordgren sa...

Låter som ett strålande initiativ!

svärmor sa...

Det låter jätte trevligt, alltid roligt med nya recept.

Micaela sa...

denna soppa ska lätt lagas pånästa middag!