fredag 27 november 2009

Helgmenyvecka.48

Förrätt: Musselsoppa

1 st påse blåmusslor
1 st morot finhackad
1 st stjälk bleckselleri
2 st vitlöksklyftor skivade
4 st skivade scharllotenlökar
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk dillfrön
1 dl hackad persilja
2 dl vittvin
2 dl vatten
100 g smör
3 dl grädde
Salt och peppar
Juice från en citron

Tvätta och skrubba musslorna noga. Fräs lök och grönsakerna och kryddorna i en vid kastrull. Häll i musslorna rör runt, häll på vittvin och vatten sätt på ett lock. Koka musslorna 1 min skaka om kastrullen så musslorna byter plats med varann. Koka yttligare 5 min eller tills musslorna öppnat sig. Sila av musselspadet i en annan kastrull, koka upp och vispa i smöret och grädden.
Smaka av med citron, salt och peppar och mixa skummigt. Lägg musslorna i tallrikar, häll på musselsåsen.
Varmrätt: Lammsadel med ratatouille och auberginecremé

800 g Lammsadel
Olja och smör att steka i
Salt och peppar
Krydda lammet. Stek gyllenbrunt. Baka i 90 grader till innetemp 58 grader. Låt vila 5 min innan servering.
Ratatouille
2 st tomater
1 st zucchini
1 st aubergine
2 st röda paprikor
2 st röda lökar
2 st klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
2 tsk sherryvinäger
2 msk olivolja
1 st kvist rosmarin
Skär grönsakerna i tärningar. Fräs alla grönsaker för utom tomaterna mjuka i olivolja. Rör i tomatpurén. Koka under lock i 15 min. Blanda i tomaterna. Smaka av med rosmarin, vinäger, salt och peppar.
Auberginecremé
6 st auberginer delade på längden
2 st skivade vitlökar
1 st kvist timjan
2 msk creme fraiché
Olivolja
Salt och peppar
Salta auberginen och låt stå i 30 min. Krama ur vätskan och torka bort överflödig vätska.
Ringla över olja och strö över lök och timjan.Baka i 200 grader tills mörka och mjuka. Ta bort skalet. Mixa slät. smaka av med creme fraiché salt och peppar.
Lycka till!
Dessert hittar ni här!

2 kommentarer:

Axel sa...

4 port soppa, 3 dl grädde och 100 gram smör?

Christoffersmat sa...

Hej Axel. Ja det stämmer sen har du buljongen som blir av musslorna, vatten och vitvin. Totalt blir det 7-8 dl.Hoppas det smakar :)