Till varmrätt: Helstekt biff med portvinskokt smålökar, stekt svamp, selleripuré och potatis fodant.
Biffen
800 g biff
olja och smör att steka i
salt och peppar
Stek biffen i olja och smör. Baka på 90 grader till innetemperatur på 63 grader för medium.
Låt vila i 5 min innan du skivar upp den.
Portvinslökar
500 g skalade smålökar
75 cl portvin
1 dl socker
Koka lökarna i portvin och sockret tills portvinet kokat in i lökarna.
200 g svamp till exempel Shi-takesvamp
olja och smör att steka i
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
Stek svampen i smör och lite olja, lägg i hela vitlökar och timjan och låt steka med.
Lyft ur vitlöken och timjan när svampen stekt färdigt.
Selleripuré
½ rotselleri (skuren i tärningar)
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt och peppar
salt
Koka sellerin mjuk i mjölken. Häll av lite av mjölken. Mixa slätt med creme fraiche smaka av med salt.
Potatisfondant
4 st bakpotatisar
2 st lagerblad
5 st kvistar timjan
1 st kvist rosmarin
½ st vitlök (delad på mitten)
500 g ankfett eller neutralrapsolja
Stansa potatisen med en stansform. Täck med smält ankfett eller olja, lägg över örterna och vitlöken. Baka på 175 grader tills potatisen är mjuk rakt igenom och gyllenbruna ca 1 timma.
Karamellpudding
5 dl grädde
100 g socker
1 st vaniljstång
½ tsk havssalt
2 st gelatinblad (blötlaggda i kallt vatten i 5 min)
Smält sockret i botten av kastrullen till en mörk karamell. Häll på grädden och den delade vaniljstången. Smaka av med saltet lite i taget. Lägg i gelantinbladen och vispa runt. Sila av och häll upp i formar och frys in till genom fruset. Pluppa ut puddingen på tallriken en halv timme innan servering.
Hallongelé
5 dl hallonjuice
2 msk citronjuice
50 g socker
5 st gelatinblad (blötlaggt i 5 min i kallt vatten)
Koka upp allt utom gelatinbladen. Smält i gelantinbladen. Häll i form och låt stelna i kylen.
Stansa ut med stansform och lägg upp på tallriken.
Pistagesmulor
100 g mjöl
100 g socker
100 g mandelmjöl
100 g smör
50 g pistagenötter mixade
Blanda allting till en smuldeg. Baka på 175 grader i ca 15 min.
Lycka till och trevlig helg!
2 kommentarer:
Alltså efterätten SKA jag göra imorgon, ser under bar ut, helt i min smak. (som allt annat här :))
Båda rätterna ser verkligen goda ut! Att stansa ut potatis, var ett nytt tips för mig. Tack!
Skicka en kommentar