fredag 4 december 2009

Helgmenyvecka.49

Denna vecka har jag valt att bjuda på en dessert istället för förrätt.
Till varmrätt: Helstekt biff med portvinskokt smålökar, stekt svamp, selleripuré och potatis fodant.

Biffen

800 g biff
olja och smör att steka i
salt och peppar

Stek biffen i olja och smör. Baka på 90 grader till innetemperatur på 63 grader för medium.
Låt vila i 5 min innan du skivar upp den.

Portvinslökar

500 g skalade smålökar
75 cl portvin
1 dl socker

Koka lökarna i portvin och sockret tills portvinet kokat in i lökarna.

200 g svamp till exempel Shi-takesvamp
olja och smör att steka i
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
1 kvist timjan
Stek svampen i smör och lite olja, lägg i hela vitlökar och timjan och låt steka med.
Lyft ur vitlöken och timjan när svampen stekt färdigt.

Selleripuré

½ rotselleri (skuren i tärningar)
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt och peppar
salt

Koka sellerin mjuk i mjölken. Häll av lite av mjölken. Mixa slätt med creme fraiche smaka av med salt.

Potatisfondant

4 st bakpotatisar
2 st lagerblad
5 st kvistar timjan
1 st kvist rosmarin
½ st vitlök (delad på mitten)
500 g ankfett eller neutralrapsolja

Stansa potatisen med en stansform. Täck med smält ankfett eller olja, lägg över örterna och vitlöken. Baka på 175 grader tills potatisen är mjuk rakt igenom och gyllenbruna ca 1 timma.

Dessert: Karamellpudding med hallongelé och pistagesmulor.

Karamellpudding

5 dl grädde
100 g socker
1 st vaniljstång
½ tsk havssalt
2 st gelatinblad (blötlaggda i kallt vatten i 5 min)

Smält sockret i botten av kastrullen till en mörk karamell. Häll på grädden och den delade vaniljstången. Smaka av med saltet lite i taget. Lägg i gelantinbladen och vispa runt. Sila av och häll upp i formar och frys in till genom fruset. Pluppa ut puddingen på tallriken en halv timme innan servering.

Hallongelé

5 dl hallonjuice
2 msk citronjuice
50 g socker
5 st gelatinblad (blötlaggt i 5 min i kallt vatten)

Koka upp allt utom gelatinbladen. Smält i gelantinbladen. Häll i form och låt stelna i kylen.
Stansa ut med stansform och lägg upp på tallriken.

Pistagesmulor

100 g mjöl
100 g socker
100 g mandelmjöl
100 g smör
50 g pistagenötter mixade

Blanda allting till en smuldeg. Baka på 175 grader i ca 15 min.

Lycka till och trevlig helg!

2 kommentarer:

Erika sa...

Alltså efterätten SKA jag göra imorgon, ser under bar ut, helt i min smak. (som allt annat här :))

Catrin sa...

Båda rätterna ser verkligen goda ut! Att stansa ut potatis, var ett nytt tips för mig. Tack!