fredag 16 april 2010

Helgmenyvecka.15

Förrrätt: Salma lax med jordärtskockskräm, jordärtskockschips, svartvinbärspulver och årets första harsyra.

1 st salmalax loin
2 msk socker
1 msk salt

Gnid in laxen med socker och salt. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar. Torka av och skär i kuber.

500 g jordärtskockor (skalade)
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt

Koka jordärtsskockan mjuk i mjölken. Mixa slät. Smaka av med salt.

Jordärtskockschips

2 st jordärtskockor (tunt skivade)
3 dl olja
Salt

Värm oljan till 160 grader. Fritera ljusbruna. Salta. Låt rinna av på papper.

Svarta vinbär

½ dl torkade svarta vinbär (mixade till pulver)

Harsyra

Leta i skogen under en gran så hittar du säkert :)

Varmrätt: Vitling escabeche

800 g vitlingfilé
Salt

Salta fisken. Baka i ugnen till innetemperatur 48 grader.

Escabeche

4 st Schallotenlökar (tunt skivade)
2 st vitlöksklyftor ( tunt skivade)
4 st morötter (tunt skivade)
2 st lagerblad
4 st kryddpepparkorn
2 tsk anisfrön
2 tsk fänkålsfrön
1 pkt saffran
1 tsk nejlika
2 dl färsk pressad apelsinjuice
2 dl sött vittvin
4 dl mussel eller fiskbuljong
2 msk smör
citronjuice

Fräs allt mjukt i olja, häll på vätskan och låt reducera till hälften, montera ner smöret. Smaka av med citronjuice.








2 kommentarer:

Niklas sa...

Såg ju helt fantastiskt ut! Förrätten måste jag testa!

Mikkan sa...

Så spännande smaker! Trevligt för mig att även jag hittat en bra matblogg att följa! :)