fredag 16 april 2010

Helgmenyvecka.15

Förrrätt: Salma lax med jordärtskockskräm, jordärtskockschips, svartvinbärspulver och årets första harsyra.

1 st salmalax loin
2 msk socker
1 msk salt

Gnid in laxen med socker och salt. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar. Torka av och skär i kuber.

500 g jordärtskockor (skalade)
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt

Koka jordärtsskockan mjuk i mjölken. Mixa slät. Smaka av med salt.

Jordärtskockschips

2 st jordärtskockor (tunt skivade)
3 dl olja
Salt

Värm oljan till 160 grader. Fritera ljusbruna. Salta. Låt rinna av på papper.

Svarta vinbär

½ dl torkade svarta vinbär (mixade till pulver)

Harsyra

Leta i skogen under en gran så hittar du säkert :)

Varmrätt: Vitling escabeche

800 g vitlingfilé
Salt

Salta fisken. Baka i ugnen till innetemperatur 48 grader.

Escabeche

4 st Schallotenlökar (tunt skivade)
2 st vitlöksklyftor ( tunt skivade)
4 st morötter (tunt skivade)
2 st lagerblad
4 st kryddpepparkorn
2 tsk anisfrön
2 tsk fänkålsfrön
1 pkt saffran
1 tsk nejlika
2 dl färsk pressad apelsinjuice
2 dl sött vittvin
4 dl mussel eller fiskbuljong
2 msk smör
citronjuice

Fräs allt mjukt i olja, häll på vätskan och låt reducera till hälften, montera ner smöret. Smaka av med citronjuice.








2 kommentarer:

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Såg ju helt fantastiskt ut! Förrätten måste jag testa!

Mikkan sa...

Så spännande smaker! Trevligt för mig att även jag hittat en bra matblogg att följa! :)