Förrrätt: Salma lax med jordärtskockskräm, jordärtskockschips, svartvinbärspulver och årets första harsyra.
1 st salmalax loin
2 msk socker
1 msk salt
Gnid in laxen med socker och salt. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar. Torka av och skär i kuber.
500 g jordärtskockor (skalade)
5 dl mjölk
2 msk creme fraiche
salt
Koka jordärtsskockan mjuk i mjölken. Mixa slät. Smaka av med salt.
Jordärtskockschips
2 st jordärtskockor (tunt skivade)
3 dl olja
Salt
Värm oljan till 160 grader. Fritera ljusbruna. Salta. Låt rinna av på papper.
Svarta vinbär
½ dl torkade svarta vinbär (mixade till pulver)
Harsyra
Leta i skogen under en gran så hittar du säkert :)
Varmrätt: Vitling escabeche
800 g vitlingfilé
Salt
Salta fisken. Baka i ugnen till innetemperatur 48 grader.
Escabeche
4 st Schallotenlökar (tunt skivade)
2 st vitlöksklyftor ( tunt skivade)
4 st morötter (tunt skivade)
2 st lagerblad
4 st kryddpepparkorn
2 tsk anisfrön
2 tsk fänkålsfrön
1 pkt saffran
1 tsk nejlika
2 dl färsk pressad apelsinjuice
2 dl sött vittvin
4 dl mussel eller fiskbuljong
2 msk smör
citronjuice
Fräs allt mjukt i olja, häll på vätskan och låt reducera till hälften, montera ner smöret. Smaka av med citronjuice.
2 kommentarer:
Såg ju helt fantastiskt ut! Förrätten måste jag testa!
Så spännande smaker! Trevligt för mig att även jag hittat en bra matblogg att följa! :)
Skicka en kommentar