fredag 14 maj 2010

Helgmeny vecka.19

Förra helgen fick jag äran att laga middag till Batman/Batwoman, min kära vän Anna ska gifta sig i sommar och det var dags för möhippa.

Till förrätt: Sparris med ramslök, stekt baconbröd och confiterad ägggula.


Sparrisen


2 st gröna sparrisar

2 st vita sparrisar

3 msk smör

2 tsk socker

2 msk citronjuice

Salt


Skala sparrisen och skär bort roten. Koka sparrisen med 2 msk smör, socker, salt och citronjuicen.

Kyl ner sparrisen i isvatten. Torka av sparrisen stek sedan i smör. Smaka av med salt.


Ramslökssås


2 dl mjölk

½ dl grädde

2 msk smör

1 msk mjöl

½ dl hackad ramslök.

Salt

Smält smöret, strö över mjölet och rör om ordentligt, häll på mjölken och grädden koka några minuter, lägg i ramslöken mixa slätt. Smaka av med salt.

Äggula


4 st gulor

2 dl rapsolja eller olivolja


Lägg gulan i koppar täck med olja och baka i ugn på 63 grader i en timme.


Baconbröd


2 dl rivet vitt surdegbröd

½ dl baconfett

2 msk smör

2 st vitlöksklyftor


Stek brödet i baconfettet och smöret tillsammans med vitlöken. Häll av fett och lägg på papper.


Till varmrätt: Rödvinsbrässerad oxkind med gulbetspickles och toppmurklor.


Oxkinder


4 st oxkinder

2 dl rödvin

2 dl kalvfond

2 st timjankvistar

2 st vitlöksklyftor

Salt och peppar

Eventuellt lite vatten om du kokar i gryta.


Koka kinderna i vacpåse tillsammans i 6 timmar eller i gryta under lock.


Gulbetspickles


8 st små gulbetor (kokta)

1-2-3 lag


Skala gulbetan och lägg in i 1-2-3 lagen.


Toppmurklor


100 g toppmurklor

2 msk smör

Salt


Skölj noga och stek i smör.



Dessert: Kardemummaglass med råstekt rabarbern, hallonpärlor och pistageflarn.


Kardemummaglass


2, 5 dl mjölk

2,5 dl grädde

4 st äggula

1msk kardemumma frön

100 g socker

Koka upp grädde, mjölk och kardemumman. Vispa gula och socker luftigt. Häll över gräddmjölken och värm till 85 grader, sila, kyl ner och kör i glassmaskin.


Rabarber


4 st rabarberstänger

1 st vaniljstång

2 msk socker

2 msk smör


Skär rabarbern i bitar, stek i smör tillsammans med vaniljen. Strö över socker och låt smälta in.


Pistageflarn


15 socker

15 g smör

15 g honung

15 g mjöl

20 g pistagenötter


Blanda allt låt smälta i kastrull. Smeta ut på smör papper baka gyllenbrunt på 150 grader.


3 kommentarer:

Svärmor sa...

Efterrätten ser jätte god ut, ska försöka själv.(även dom andra rättern)

Jesper sa...

Trevlig meny men framför allt. Mkt trevlig blodd, har precis upptäckt den och den hamnar direkt på en av vardagskikarna. Keep it up

Anonym sa...

Tack for en super god middag!! Halsningar Batman