fredag 13 november 2009

Helgmenyvecka.46

Här har ni min lilla ögonsten Märta :)

Förrätt: Pilgrimsmussla med rödbetor, hasselnötter, sellericremé och brynt salmbärsvinegrätt
Denna vecka blev det en förrätt som består av vad jag hade hemma i frysen och kylen.


Pilgrimsmusslor


4 st pilgrimsmusslor
smör och olja

Salt och peppar


Stek pilgrimsmusslan i smör och olja 1 min på ena sidan, stek gyllenbrun. Stek på andra sidan hastigt. Salta och peppra.


Rotsellricremé


½ huvud rotselleri

2,5 dl mjölk

2,5 dl grädde

1 msk cremé fraiché

Salt och peppar


Skär sellerin i bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Mixa slätt med cremé fraiché salt och peppar.


Rödbetor


2 st medelstora rödbetor, kokta

100 g brynt smör

2 msk salmbärsvinäger

2 msk rostade hasselnötter


Värm rödbetorna i smör och vinäger.


Varmrätt: Skebo lammkorv med paprika och tomatragu, rostad sötpotatis och fetaost.


4 st Lammkorvar från Skebo eller annan korv av god kvalitet.

olja


Stek korven 3 min på varje sida.


Paprika och tomatragu




1 st gulpaprika (skuren i kuber)
1 st rödpaprika (skuren i kuber)

1 st rödlök ( skuren i kuber)

1 vitlöksklyfta( skivad)

10 st cocktailtomater

½ dl olivolja

3 tsk tomatpuré

Salt och peppar

Fräs allt i olja tills allt är mjukt utan att det tar färg smaka av med salt och peppar.


Sötpotatis


4 st sötpotatisar

olivolja

1 kvist rosmarin

Salt och peppar

Skala sötpotatisen och skär i kuber. Blanda med olivolja salt, peppar och rosmarin. Rosta i ugn på 175 grader i ca 30 min.


Fetaost


200g fetaost( smulad)


Smula och strö över paprika och tomatragun.

13 kommentarer:

Örjan sa...

Gratulerar.

Anonym sa...

Hej christoffer. jag tycker din matblogg är så inspirerande och din mat är jätte god! Jag tänkte be om din expertishjälp i köket. jag ska ha vegeterianer på finbesök, har du något tips om vad man kan byta ut köttet mot alt. en helt vegetarisk rätt? tacksam för svar. mvh m

Christoffersmat sa...

Hej Anonym

Vad har du tänkt dig 3 rätter? Är det ok med mjölk och produkter eller är det vegan mat?

Mvh

Christoffer

Anonym sa...

det är ok med mjölk de är dock helvegeterianer, ingen fisk, skaldjur eller kyckling. Nu lagar jag din tupp med gulbetor och bondbönor! den verkar bli väldigt smarrig! rödvinskyn är fantastisk. jag hittade inga färska karl johansvampar endast torkade. Men jag använde spadet från blötläggningen från dem till fonden som skulle i skyn, det blev succé.
mvh m

Anonym sa...

om du har bra tips för en tre rätters så hör jag dem gärna allihopa! m

Bendel sa...

Vilken sötnos! Grattis!

Christoffersmat sa...

Hej M

Till förätt
Varför inte gulbetor med getost somjag har som förrätt under en tidigare helgmeny.

Till varmrätt
Föreslår jag matvete med rostad svamp och bönor och massor av hackad persilja, serveras med nystekt halloumi och örtsallad kanske kan var något?

Dessert
Funkar ju allt utan gelantinblad i :)

Daniel Roos sa...

Grattis hon brås nog på Joanna :-)

Ja tack sa...

Grattis grattis! Kul att allt är bra och att du redan är tillbaka i bloggen! Vi saknade dig lite i söndags, men du var ju liite upptagen=) Ha det toppen, så ses vi nästa lagträff.

Anonym sa...

tack för tipsen! låter supergott! gratulerar jag också! //m

Theresa sa...

Grattis till lilltjejen! Riktigt söt liten en :-) Många hälsningar från Skelleftehamn. /kusinen Tessan

Theresa sa...

Har du/ni förresten msn lr facebook?

Fröken Dill sa...

Vilken liten pärla! STORT GRATTIS!
Från fröken Dill