fredag 16 oktober 2009

Helgmeny v.42

Förrätt denna vecka består av en Röktlax rulle med gräddfil, rullad i rostad fånkål och anis

serveras med blomkål och löjrom i brynt smör.



Laxrulle



2 dl hackad kallrökt lax

2 tsk hackad gräslök

2 msk hackad dill

2 tsk grov senap
2 dl av hängd gräddfil

1½ st gelantinblad( blöt lagda i kallt vatten i 5 min)



Blanda allt utom gelantinbladen. Värm gelatinbladen i lite vatten tills det löst sig. Blanda med laxröran. Fyll en spritspåse med röran. Lägg ut en bit plastfilm på bänken. Spritsa en korv längst med plasten, spar 3 cm på varje sida av plasten. Rulla ihop som en smällkaramell. och frys in i ca ½ timme.



Fänkål och anis



2 msk fänkålsfrön

2 msk anisfrön



Rosta i torr panna tills det blivit mörkbruna. Mixa i en kaffebönsmixer till ett pulver.



Skär till lax rullen i önskad storlek. rulla den i fänkål och anispulvret.



Blomkål och Löjrom



½ st blomkålshuvud

2 msk löjrom

3 dl brynt smör



Koka blomkålen al denté i saltat vatten. Häll bort vattnet och låt stå och ånga av.

Värm blomkålen i brynt smör tillsammans med 2 msk löjrom. Servera med lax rullen.





Varmrätt: 24 timmars högrev med saltbakade rödbetor och plasternackor och vinäger smör.



Högrev



2,5 kg högrev av god kvalitet.

Salt och peppar.



Salta och peppra högreven.

Baka av i ugn i 24 timmar på 64 grader. Låt vila 15 min innan servering under folie.




Palsternacka och rödbetor.


4 st palsternackor

4 st medel stora rödbetor

1 dl grovsalt


Lägg saltet i botten på en plåt. Lägg på rödbetorna och baka tills det är mjuka ca 1-1,5 timmar. Sista halv timmen så lägg på palsternackorna. Ta ut och dra av skalet på rödbetorna och skär upp palsternackorna.


Vinägersmör

250 g smör

2 msk champagne vinäger

Salt


Vispa luftigt.

Att servera till köttet rostad potatis eller potatispuré?
Här hittar du dessert.

1 kommentar:

Svärmor sa...

Det hinner jag inte i helgen,det blir kantarell paj med äppelpaj på söndag, ni är så välkomna.
Tusen tack, våran Sommelier det var toppen.