fredag 23 oktober 2009

Helgmeny v.43

Förrätt idag blir, lufttorkad skinka fylld med portvinskokta aprikoser, getostcremé, brödflarn, smörgåskrasse och portvinsvinegrette.

16 st skivor lufttorkad skinka av något slag.
16 st portvinskokta aprikoser

(Täck aprikoserna med portvin och koka in allt portvin i aprikoserna.)
1 st ask smörgåskrasse

Getostcremé
200 g getost
2 msk cremé fraiché
Skala getosten och mixa slät med cremé fraiché. Fyll en spritspåse med cremén.

Brödflarn

4 st tunt skivade brödskivor av mörkt bröd(typ kavring)
Torka i ugnen. 10 min på 150 grader.

Portvinsvinegrette
2 msk portvin från aprikoskoket.
3 msk kallpressad rapsolja.
Blanda samman.
Lägg upp som på bilden eller hur du tycker det blir fint!

Varmrätt: Lammsadel med syrlig pumpapuré, jordärstkockspuré, äpple och syltad lök.

800g lammsadel
Salt och peppar
Olja och smör att steka i. Stek lammet på båda sidor. Baka av i ugn på 90 grader till en innetemperatur på 58 grader. Låt vila på papper i 5 min innan du skär upp och serverar.

Pumpapure
1 st butternut pumpa
2 msk cremé fraiché
2 tsk champagnevinäger eller annan ljusvinäger
salt
Gör så här: Skala och ta bort kärnorna ur pumpan. Skär i stora bitar och koka i saltat vatten tills helt mjuka. Häll av vattnet. Mixa till en slätpuré och smaka av med cremé fraiché, vinäger och salt.

Jordärtskockspure
10st jordärtskockor (skuret i bitar)
1 liter vatten
2 tsk salt
2msk cremé fraiché
Koka koka jordärtskockorna mjuka i vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med crené fraiché, smaka av med salt.
Äpple och lök

16 st små steklökar(skalade och delade på längden)
Koka lökarna i lika delar socker och vinäger tills löken är mjuk.
2 st äpplen
Skär äpplet i kuber och värm i lite av lök lagen tillsamans med en msk smör.
Lammsky
4 dl lammfond
2 msk sherryvinäger
1 msk smör.
Koka upp lammfonden med vinägern. Vispa i smöret och smaka av med salt.
Desserten hittar ni här!


1 kommentar:

Mathias Nordgren sa...

Ser smaskens ut! Fantastiskt att du håller vid konceptet med "helgmeny"...