Denna vecka skriver jag recept från tåget ner till Köpenhamn där jag ska besöka Noma 3 bästa restaurangen i världen enligt The S.Pellegrino mer om det efter helgen.
Det två fiskrätter denna vecka, ja det är gurka i båda rätterna men vad gör det? ;) .
Först ut är en lättbakad röding med äpple, gurka och senapsmajonnäs.
Rödingen
2 st rödingfileér
1 msk salt
1 msk socker
2 dl kallpressad rapsolja
Salta och sockra rödingen låt stå och dra i en halvtimme i rumstemperatur. Torka av fisken med handuk eller papper. Lägg fisken i en form häll på oljan. Baka på 50 grader i ca en 30 min eller till fisken har en innetemperatur på 35 grader. Ta ut fisken och lägg på hushållspapper.
Äpple och gurka
1 st svenskt äpple ( kulat med kuljärn)
½ st gurka
1 tsk kokta senapsfrön (kokta i 5 min)
3 tsk citronjuice
1 msk kallpressad rapsolja
salt och peppar
Skala äpplet och gurkan och skär i kuber eller gör kulor om du har ett kuljärn. Häll på övriga ingredienser. Smaka av med salt.
Senapsmajonnäs
4 st äggulor
1 msk dijonsenap eller liknande senap
4 tsk vinäger
4 dl rapsolja
Salt
Blanda gulorna med allt förutom olja. Vispa i oljan droppvis tills det blir en fast majonnäs.
Smaka av med salt.
Varmrätt: Kungsflundra med danskremoulade, pressgurka och stekta brödsmulor.
Kungsflundran
12 st mindre kungsflundra fileér
salt
Salta fisken. Rulla ihop som på bilden och ställ på en plåt med lite smör i botten.
Baka fisken i ugnen i 15 min på 100 grader eller tillsfisken är 48 grader innetemperatur.
Danskremoulad
1 dl pickles
½ st äpple (finhackad)
2 tsk curry
2 dl majonnäs
Salt
Mixa pickles fint i en mixer. Fräs äpplet i lite olja tillsammans med curry. Blanda äppelfräset med pickles och majonnäs smaka av med salt.
Pressgurka
1 st skalad gurka skuren i kuber.
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika
Rör ihop vatten, socker och ättika tills sockret löst uppsig. Lägg i gurkan och låt dra i några timmar.
Stekt bröd
150 g smör
4 st skivor vittbröd
1 st vitlöksklyfta
1 st timjankvist
Riv brödet på rivjärn. Stek i rikligt med smör tills gyllenbrunt, lägg i vitlök och timjan på slutet.Häll bort överflödigt smör och lägg på hushållspapper
Servering
Lägg upp fisken på tallriken. Spritsa i remouladen i fisken. Strössla över det stekta brödet över fisken. Lägg gurka runt om. Servera med rostad eller kokt potatis.
Desserten hittar ni här.
7 kommentarer:
Idetorka? Gurka är väl gott men det består ju bara av vatten ;)
Mmm jag älskar gurka!
Om man gillar gurka så finns ju även inlagd, syltad och självklart bostongurka!
Hur gör du din bolognese?
Tack Jonas och Emil för alla fina kommentarer ;)
Det ser alltid lika gott ut.
Tapeten blev jätte bra.
Åh rödingen ser helt underbar ut..! Måste snart hälsa på någon som har ugn..och prova... Överhuvudtaget - vilken härlig mat du har här och roligt med bilder & beskrivning från dina restaurangbesök..!
//Jessika
Skicka en kommentar