fredag 9 oktober 2009

Helgmenyvecka.41

Denna vecka skriver jag recept från tåget ner till Köpenhamn där jag ska besöka Noma 3 bästa restaurangen i världen enligt The S.Pellegrino mer om det efter helgen.
Det två fiskrätter denna vecka, ja det är gurka i båda rätterna men vad gör det? ;) .
Först ut är en lättbakad röding med äpple, gurka och senapsmajonnäs.

Rödingen
2 st rödingfileér
1 msk salt
1 msk socker
2 dl kallpressad rapsolja

Salta och sockra rödingen låt stå och dra i en halvtimme i rumstemperatur. Torka av fisken med handuk eller papper. Lägg fisken i en form häll på oljan. Baka på 50 grader i ca en 30 min eller till fisken har en innetemperatur på 35 grader. Ta ut fisken och lägg på hushållspapper.

Äpple och gurka

1 st svenskt äpple ( kulat med kuljärn)
½ st gurka
1 tsk kokta senapsfrön (kokta i 5 min)
3 tsk citronjuice
1 msk kallpressad rapsolja
salt och peppar

Skala äpplet och gurkan och skär i kuber eller gör kulor om du har ett kuljärn. Häll på övriga ingredienser. Smaka av med salt.

Senapsmajonnäs

4 st äggulor
1 msk dijonsenap eller liknande senap
4 tsk vinäger
4 dl rapsolja
Salt

Blanda gulorna med allt förutom olja. Vispa i oljan droppvis tills det blir en fast majonnäs.
Smaka av med salt.

Varmrätt: Kungsflundra med danskremoulade, pressgurka och stekta brödsmulor.

Kungsflundran

12 st mindre kungsflundra fileér
salt

Salta fisken. Rulla ihop som på bilden och ställ på en plåt med lite smör i botten.
Baka fisken i ugnen i 15 min på 100 grader eller tillsfisken är 48 grader innetemperatur.

Danskremoulad

1 dl pickles
½ st äpple (finhackad)
2 tsk curry
2 dl majonnäs
Salt

Mixa pickles fint i en mixer. Fräs äpplet i lite olja tillsammans med curry. Blanda äppelfräset med pickles och majonnäs smaka av med salt.

Pressgurka

1 st skalad gurka skuren i kuber.
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika

Rör ihop vatten, socker och ättika tills sockret löst uppsig. Lägg i gurkan och låt dra i några timmar.

Stekt bröd

150 g smör
4 st skivor vittbröd
1 st vitlöksklyfta
1 st timjankvist

Riv brödet på rivjärn. Stek i rikligt med smör tills gyllenbrunt, lägg i vitlök och timjan på slutet.Häll bort överflödigt smör och lägg på hushållspapper

Servering

Lägg upp fisken på tallriken. Spritsa i remouladen i fisken. Strössla över det stekta brödet över fisken. Lägg gurka runt om. Servera med rostad eller kokt potatis.

Desserten hittar ni här.

7 kommentarer:

Sthlm-copenhagen 08.26 sa...

Idetorka? Gurka är väl gott men det består ju bara av vatten ;)

Ulla 40+ sa...

Mmm jag älskar gurka!

Steffo sa...

Om man gillar gurka så finns ju även inlagd, syltad och självklart bostongurka!

Boxholm sa...

Hur gör du din bolognese?

Christoffersmat sa...

Tack Jonas och Emil för alla fina kommentarer ;)

Svärmor sa...

Det ser alltid lika gott ut.
Tapeten blev jätte bra.

Matorama sa...

Åh rödingen ser helt underbar ut..! Måste snart hälsa på någon som har ugn..och prova... Överhuvudtaget - vilken härlig mat du har här och roligt med bilder & beskrivning från dina restaurangbesök..!

//Jessika