fredag 30 oktober 2009

Helgmeny v.44

Denna vecka har jag valt att göra det lite enklare förrätt men ack så god, en hummersoppa.



Soppa

Skal från två hummrar( rostade i ugn ca 30 min på 200 grader)
1 st gul lök hackad
1 st morot hackad
2 st stänger av blekselleri
2 st vitlöksklyftor
2 tsk dillfrö
2 tsk fänkålsfrön
1 st stor knippe färsk dragon
1 msk tomatpuré
0,5 dl cognac
4dl grädde
2 dl mjölk
Salt och peppar.



Fräs grönsakerna, tomatpurén och kryddorna i lite olja. I med hummerskalen krossa skalen med en trägaffel.

Fräs alltsamans i några minuter. Häll på cognacen och tänd på med en tändsticka och flambera allt tills elden slocknat. Häll på vatten och koka upp låt stå och puttra i en 30 min.

Skumma under tiden. Låt soppan stå och dra i någon timme. Sila soppan och koka upp. Häll i grädden och mjölken och koka upp på nytt. Mixa soppa och servera med krutonger och lite hummerkött om du har råd ;)


Varmrätt denna vecka består av: Rödtunga med Ingrid-Marieäpplen, blomkål, gurka och gelé på Ingrid-Mariemust serveras med blomkålspuré och brynt smör.



Rödtungan

800g rödtungefilé
2 msk smör
Salt och peppar

Lägg fisken i en form som du smörjer med lite smör. Salta fisken och lägg i formen. Baka fisken i ugn på 100 grader i 10-15 min.



Grönsakerna

½ st gurka skuren i kuber
2 st Ingrid-Marie äpplen skuren i kuber
½ st blomkålshuvud plockad i buketter



Äppelgelé

5 dl äppelmust

3 g agar agar

Koka upp musten och vispa i agar agar. Koka 1 min.Sila och häll upp i en plastad form. Låt stela i kyl ca 30 min. Skär upp i kuber.


Blomkålspuré
1 st huvud blomkål (skuret i bitar)
1 liter vatten
2 tsk salt
2msk cremé fraiché
Koka blomkålen mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med crené fraiché, smaka av med salt.


Brynt smör

200g smör

Bryn smöret tills det fått en gyllenbrun färg och luktar nötaktigt. Sila över till en annan kastrull så mjölkprotinerna försvinner




Här hittar ni desserten







1 kommentar:

Svärmor sa...

Behövde inte den här helgen,fick så god mat hos dig.